;

21/11/2018

Veel gestelde vraag: wat komt eerst?

 

In onze showroom - te Breda - krijgen we veel verschillende vragen van klanten. Een van de meest gestelde vraag betreft de volgorde van werkzaamheden: wat komt eerst??

 

Dan gaan we daar op ons gemak voor zitten en beginnen we met een paar wedervragen, want elke situatie is anders en er is geen standaard antwoord.

renovatie: houten vloer in bestaande woning door MoreFloors
Of u nu renoveert of nieuw bouwt, plan vooruit - met MoreFloors aan uw zijde

Toch een paar grondregels:

 

Al het natte werk eerst! O.a. stucen, schilderen van de muren, het leggen van een zand cement dekvloer - zie hieronder voor tegels - enz. Dit omdat vocht in deze natte producten de tijd nodig heeft om te verdwijnen - en vooral met nieuwe houten vloeren niet de mogelijkheid krijgt in het hout te trekken! Maar ook vanwege Murphy's wet: alles wat mis kan gaan, zal mis gaan - wat betreft geknoei en gemors met stucmateriaal, verf e.d. over je nieuwe vloer!
Maar denk hierbij ook aan het monteren van nieuwe plinten, als de muur nog te vochtig is komt het plintwerk gegarandeerd na een paar dagen weer van de muur af.

 

Naast het natte werk moet er natuurlijk ook gezorgd worden dat het huis wind en water dicht is, dus geen nieuwe vloer laten installeren voordat kozijnen en ramen geplaatst zijn - maar dat lijkt ons overduidelijk.

 

Tegels en nieuwe zandcement dekvloer: twee opties

Of binnen 7 dagen na het opleveren van de zand cement dekvloer laten tegelen, of wachten totdat de zc deklvoer geheel en al gedroogd is - 6 a 7 weken later. Dit verschil zit hem in het materiaal waar de tegel mee vast gezet wordt, het ene reageert op vocht voor de verbinding en na 7 dagen is de zc deklvoer voor dit product te droog. 
Maar het is alleen in uitzondelijke gevallen dat de tegels zo snel gezet kunnen worden - waarbij dus het restant vocht in de zc deklvoer alleen via de voegen kan "ontsnappen",  dus laat je hier goed over voorlichten - bij je aannemer en de tegelzetter.

 

Keuken zetten: voor of na de vloer?

Houten vloeren (zwevend of volverlijmd) en andere vloeren die vooral zwevend gelegd worden, altijd na de installatie van een nieuwe keuken. Vooral hout moet "bewegingsruimte" hebben en als dan de zware keuken op de vloer rust wordt dit belemmerd waardoor de vloer ergens anders kan gaan knellen of zelfs omhoog kan komen. De houten vloer wordt net tot na de plint onder de keukenkasten geplaats - waarbij deze plint indien nodig afgekort moet worden.

Keramische tegels of keramisch parket hebben hier geen last van en worden vrij regelmatig voor de keuken installatie gelegd - van muur tot muur.

 

Vloerverwarming:

Als je een vloer bij MoreFloors besteldt, ontvang je altijd een opstook-protocol voor vloerverwarming. Deze geldt alleen voor een gebonden vloerverwarming - waaroverheen een nieuwe zand cement dekvloer wordt gelegd - en niet voor een ingeslepen VV of een VV die op aard warmte techniek werkt. Het is echt essentieel dat je dit protocol uitvoert om later problemen met de nieuw geïnstalleerde vloer te voorkomen. Een van de regels die altijd gevolgd moet worden is de maximale temperatuur van de dekvloer - deze mag nooit boven de 28 graden Celsuis uitkomen. Dit heeft niets te maken met de water temperatuur van het verwarmingssysteem te maken, deze is vaak hoger dan 28 graden, maar maximaal 40 graden Celsius (bij een ingeslepen VV slechts 30 graden Celsius).

 

Houten vloer of tegels eerst?

In veel nieuwe huizen heb je te maken met een zgn "open keuken" waarbij daar vaak een tegelvloer gelegd wordt met aangrenzend - voor het woonkamer gedeelte - een houten vloer. Regel is dat de tegelvloer eerst gelegd wordt - dan vaak gevolgd door het plaatsten van de keuken - en dan pas de houten vloer. Zaak is wel dat de tegelzetter de totaal hoogte van de houten vloer - inclusief lijmlaag of ondervloer - van te voren door krijgt zodat deze op eenzelfde hoogte uit komt als later de houten vloer. Het is voor een houten vloer legger makkelijker de aansluiting met de tegelvloer te maken dan andersom. Er is gewoon meer "speling" met een plank dan met een tegel.

 

 

Heb je zelf nog andere vragen over "wat komt eerst" - kom dan gerust langs in onze showroom, dan kunnen we uitgebreid naar jouw/jullie situatie kijken en specifiek advies geven.