;

26/01/2019

7 Top Tips voor het onderhoud van je houten vloer

 

Onderhoud is behoud, dat hoor je ons regelmatig zeggen en schrijven. Vooral voor een houten vloer is dat absolute waarheid, hout is namelijk een hygroscopisch product - reageert dus op veranderingen in de luchtvochtigheid - waardoor bescherming van je vloer uitermate belangrijk is.

 

Nu hoort het een maal per jaar je huisraad in de tuin of op staat parkeren om de houten vloer te onderhouden echt tot het verleden! Zoals alles tegenwoordig zijn ook de onderhoudsproducten voor houten vloeren modern geworden en zeer gemakkelijk in het gebruik. Maar er zijn meer, eenvoudige, manieren om je houten vloer langdurig in goede staat te houden, zondar dat dit veel moeite kost. Hieronder hebben we de 7 top tips gerangschikt:

Brabantse vloer met opleg mat - allebei verkrijgbaar bij MoreFloors
Planten in huis - op een schoteltje - goed voor je houten vloer en jezelf

Top Tip 1 

 

Bescherm je houten vloer tegen invloeden van buiten. Dit kan heel makkelijk door het (laten) plaatsen van een inloop- of opleg mat. Een goede kwaliteit mat haalt niet alleen het vuil van buiten van je zolen, maar "vegen" je schoenen ook droog! Vooral in de winter, in het geval dat er gestrooid moet worden, haalt een droogloop mat ook het zout van je schoenen zodat dit niet op de houten vloer terecht komt en er in kan trekken, of de vloer verder uitdroogt (ook zout is hygroscopisch en kan het vocht uit de vloer onttrekken).

Nog lekkerder: zorg in de winter dat er een paar warme sloffen in de gang staan te wachten op je thuiskomst: voeten vegen op de mat, schoenen uit, sloffen aan en wie doet je wat!

 

Ook zand kan het beste vermeden worden, onder je schoenen kan dit een schurend effect op de houten vloer hebben. Dus een inloop mat bij een houten vloer is ook hiervoor onontbeerlijk! 

 

(Bij MoreFloors kun je uit een keur van inloop/schoonloop matten kiezen, van zwart, grijs tot gestreept en je hebt zelfs de mogelijkheid om een logo, tekst of familiewapen in de mat te laten zetten.)

 

Top Tip 2

 

Planten geven een bepaald cachet aan je interier, of het nu bloeiende planten, hang of vetplanten zijn. Het staat gewoon leuk, natuur in je huis. Daarnaast zuiveren planten de lucht en - door het water geven - zorgen ze ook voor een bepaalde toevoeging aan de luchtvochtigheid.

Alleen, zorg ervoor dat planten op de houten vloer op een schoteltje staan, sommige plantpotten zijn poreus en kunnen op den duur vocht doorlaten. En dit kan dus vlekken, plekken op je houten vloer veroorzaken.

 

schotels onder plantpotten beschermt je houten vloer

 

Voorkom dit door je plantenpotten heel simpel te voorzien van een schotel of schaal, in eenzelfde of een contrasterende kleur. Maakt je interieur nog gevarieerder!

 

Top Tip 3

 

Nu we het al even over "vocht" hebben gehad, de gezondheid van een houten vloer - maar ook je eigen gezondheid, vooral je huid in de winter - zal enorm profiteren van een lcuhtbevochtiger. Hout waardeert een luchtvochtigheid tussen 45% en 65% het liefst, maar in de koude, frisse dagen in de wintertijd zal de lucht aardig droog zijn/worden. In de winter is de lucht vaak het helderst, wat betekent dat er weinig vocht in de buitenlucht zit. Dit zal ook binnenhuis zeer vaak te merken zijn, vooral met de (centrale) verwarming op een hogere stand. 

 

Laat je vloer - en je eigen huid - niet te ver uitdrogen, installeer een luchtbevochtiger die zorgdraagt voor een beter en dus gezonder klimaat. Op More4Floors (onze eigen webshop) vind je talloze opties voor luchtbevochtigers, voor kleine en grote ruimtes: 

luchtbevochtigers in alle moderne kleuren, verkrijgbaar via MoreFloors

 

Top Tip 4

 

Inloop matten beschermen je vloer tegen vuil en vocht van buiten af, binnen kun je heel simpel voorkomen dat de vloer als het ware geschuurd wordt door het schuiven van stoelen. Denk hierbij vooral aan eetkamerstoelen, die worden het vaakst van hun plek verschoven. Heel simpel, plak vilt onder de stoelpoten, dan schuift/glijdt de stoel op het vilt en is de kans op het beschadigen van je vloer miniem.

(Onder zware meubels is geen vilt nodig, hoe vaak per jaar schuif je daar nu eenmaal mee? Kleine tip voor als dat wel een keer moet gebeuren: theedoeken eronder en - voorzichtig - schuiven maar!)

 

Top Tip 5

 

Je huis hoeft niet op een toonzaal te lijken en ongelukjes gebeuren nu altijd en overal. Als je houten vloer goed tot redelijk onderhouden is/wordt, is dit veelal geen probleem en ontstaan vlekken niet zo heel gauw. Mocht dit onverhoopt toch een keer voorkomen, ga dan niet direct met een schuurapparaat aan de gang. Wat polish of was op de vloer en op speciaal staalwol (de fijnste gradatie, driedubbel 0, die er is) kun je de meeste vlekken heel goed wegwerken zonder de vloer of de beschermlaag van het hout te beschadigen.

 

Top Tip 6

 

Hout houdt van water zolang het een boom is, zodra dit verleden tijd is en de boom omgekapt en verwerkt is tot een houten (lamel of multi-plank) vloer is teveel water niet echt gezond meer voor het hout. Dus niet met emmers water in de weer om de vloer eens een keer goed te schrobben, maar je kunt wel met een gerust hart je houten vloer regelmatig met een vochtige doek (goed uitgewrongen dweil) afnemen. Als je dan ook een speciaal voor houten vloeren gemaakt reiniginsproduct, zoals Saicos EcoLine Wash-Care,  in het dweilwater doet wordt de vloer ook nog eens een beetje gevoed!

 

saicos wash care.jpg

 

Top Tip 7

 

Onderhoud je houten vloeren regelmatig met speciaal voor deze taak geproduceerde producten, dus niet met de eerste de beste allesreiniger of een multifunctioneel onderhoudsproduct voor vloeren. Voor keramische tegels gebruik je echt een ander middel dan voor een houten vloer!

 

Nu houdt de moderne mens van gemakkelijk onderhoud en zoals reeds vertelt, ook de onderhoudsproducten voor houten vloeren zijn modern geworden! De eerder genoemde wash-care kan simpel weg aan het dweilwater worden toegevoegd, bijna wekelijks gebruikt worden en toch in staat zijn een dunne beschermlaag over je vloer te geven.

 

Daarnaast heb je ook de Saicos EcoLine Wax-Care - een polish, vloeibaar - die eens in de 5 a 6 maanden alleen maar over de loopvlakken van je vloer hoeft worden uitgesprenkeld om daarna met een droge doek (onder een swiffer bijvoorbeeld) te worden verspreid om de geoliede houten vloer te voeden en bescherming te geven tegen uitdrogen, vlekken en plekken. Een normale woonkamer, inclusief eetkamer/eethoek kost je op deze manier hooguit 10 minuten! En je vloer zal het enorm op prijs stellen ook nog!
Dus nooit meer boenen, nooit meer de huisraad in de tuin of op straat moeten parkeren, maar gewoon op regelmatige tijdstippen de vloer op een zeer gemakkelijke manier voeden. De Saicos EcoLine Wax-Care komt zelfs ook nog in een spray, een dunnere versie van de polish voor zeg maar nog regematiger gebruik. Beide producten kunnen 80 tot 100 m2 behandelen en zijn dus ook nog eens zeer zuinig in gebruik.

 

Saicos_EcolIne-Wax-Care.png

 

 

Voor gelakte vloeren vind je in onze webshop (More4Floors) ook een speciale reiniger/voeder - want ook een gelakte vloer moet onderhouden worden.

 

En je vloer, of deze nu geolied of gelakt is, zal nog meer van je gaan houden!