;

29/10/2019

Nieuwbouw? Snelbouw? Kijk uit voor "snel" vocht!

 

Meer en meer nieuwbouw woning worden door de zogenaamde "snelbouw" methode in elkaar gezet. In plaats van dat alle bouwmaterialen, zoals stenen, leidingen, muren, deuren enz, afzonderlijk naar de bouwplaats worden gebracht komt je huis als het ware in modules aan, zelfs daken worden (bijna) kant en klaar geleverd en op de juiste plaatst gehesen.

 

compleet dak op het huis hijsen.png

 

Snel klaar, denk je dan. Ja, dat kan.

Snel inrichten, denk je dan. Nou... nee, niet altijd!

 

Vocht in fundering

Negen van de tien keer wordt ook bij een snelbouw (ook wel prefab woning genoemd) een normale fundering gestort waarop de modules en geprefabriceerde onderdelen van je huis op worden gezet/bevestigd.

En beton heeft nu eenmaal de eigenschap om langzaam te drogen, gemiddeld zo'n centimeter per week of in het slechtse geval 1 cm per 10 dagen. 
Maar nu zegt je aannemer dat de fundering normaal zo rond de 28 dagen droog is - hoe verklaren wij deze langere periode dan? Een fundering is zelfs al na twee dagen beloopbaar en binnen een maand "uitgehard".
Maar.... voor fundering helemaal droog te hebben met een maximaal een vochtpercentage van 2 - 2,2% duurt toch langer dan de 28 dagen van de aannemer. Uitharden is niet hetzelfde als drogen!

 

Dit was vroeger, ver voor de snelbouw, geen probleem. Het duurde zo'n 3 - 4 maanden (12 - 15 weken) voordat het huis helemaal af was en opgeleverd kon worden, tijd genoeg voor de fundering om te drogen en zonder problemen een vloerbedekking te krijgen.

 

Nu alles snel snel snel moet/kan, vergeet men vaak dat een fundering niet sneller kan drogen (het kan wel, maar dan moet je voor duurder materiaal kiezen of geforceerd drogen wat weer de nodige andere problemen met zich mee kan brengen zoals scheuren e.d. - tel daarbij op dat er ook vaak vloerverwarming ingeknoopt zit, vormt dit dan ook weer een probleem bij een zorgloze werking van de vloerverwarming.

 

Dus.... geef de fundering voldoende tijd om voldoende droog te zijn/worden voordat je ook nog snel snel de vloerbedekking geinstalleerd wilt hebben. Vooral hout en laminaat, maar ook pvc en marmoleum hebben nu eenmaal een kurk droge ondervloer nodig om zonder problemen - en die kunnen razendsnel ontstaan! - te kunnen worden geinstalleerd.

Als de muren, deuren en ramen staan, ventileren!

Stel de fundering bloot aan de buitenlucht, ook als de muren, deuren en ramen reeds geplaatst zijn. Het vocht uit de fundering moet het huis uit, dan helpt ventileren!

condens op de ramen betekent nog steeds vocht in huis

Vocht op gesloten ramen wijst er vaak op dat er nog steeds vocht in het huis aanwezig is: ventileren!

Vocht controle door onze leggers

 

Bij nieuwbouw, of bij "verthuizen" met neiuwe betonvloeren, meten onze leggers altijd het vochtpercentage van de ondervloer en besluiten op dat moment of de geleverde vloer zonder problemen geinstalleerd kan worden. Negen van de tien keer is het besluit positief, in enkele gevallen helaas negatief.

Ga dan niet op je kop staan en eisen dat de vloer toch gelegd moet gaan worden, dit is vragen om problemen - en zoals reeds eerder gezegd, die kunnen razendsnel ontstaan. 

 

Plan de installatie van de nieuwe vloer aan de hand van het tijdstip dat de fundering gestort is, met in achtneming van de normale droogtijd, dus niet de uithardingstijd.